Nu devii mai bun din întâmplare!

 

Dacă te întrebi de ce este important limbajul nonverbal și de ce este în interesul tău să ți-l îmbunătățești te rog să citești următoarele idei:

 

-pentru că un necunoscut își face o primă impresie despre tine (fie ea greșită sau nu) cu mult înainte să apuci să rostești primul cuvânt (recunoaște, și tu faci același lucru);

-pentru că profesioniștii din sport consideră că limbajul trupului îți arată exact cum tratează sportivii momentele grele și ce șanse de reușită au aceștia pe termen lung;

-pentru că, în unele situații, ce spui este mult mai puțin important decât cum spui;

-pentru că în cazul promovărilor în top management limbajul nonverbal “cântărește” cam 28% din decizia finală;

-pentru că limbajul nonverbal îți influențează starea de spirit (și numai invers, cum ai înclina să crezi);

-și lista poate continua

 

Rezonezi cu cel putin unul dintre motivele de mai sus? (sau cu altul care nu se regăsește aici)  te invit să citești 3 idei care îți pot îmbunătăți semnificativ limbajul nonverbal (în acest articol voi face referire mai mult la limbajul trupului și mai puțin la paraverbal).

 

 

 1.Cum te porți când nu ești tensionat?

 

Ai observat cu reacționează oamenii când întâlnesc copii sau animale? Și nu, nu mă refer la sunetele nu tocmai măture pe care le scot…

De cele mai multe ori, în momentul în care întâlnesc copii sau animale (care nu prezintă un pericol) oamenii adopta o poziție deschisă, rotindu-și trupul în totalitate către aceștia/acestea și afișându-și interiorul palmelor. Este clar că nu poți adopta în totalitate această tehnică în cadrul formal însă o rotire totală a corpului către persoana cu care discuți (sau pe care urmează să o să întâmpini), o poziție deschisă a trupului + un zâmbet natural îți asigură un început mai “lin”.

Dacă vrei să îți îmbunătățești limbajul corpului îți recomand să începi cu acest exercițiu extrem de simplu (este pur și simplu un exercițiu de conștientizare).

 

 

 2.Antrenează-ți limbajul nonverbal.

 

Sportivii de performanță “lucrează” efectiv, în medie, cam 3 ore pe săptămâna. Sau asta cred unii dintre noi. De fapt ei se antrenează o săptămâna întreagă pentru cele câteva ore în care performează în fața publicului (ca să nu mai spunem de anii de muncă din spate, muncă începută încă din colpilarie) pentru că știu cât de important este să fii pregătit în momentele în care contează cu adevărat. Săptămâna viitoare urmează să ții o prezentare în față unor potențiali clienți? MODUL ÎN CARE TE PREZINȚI TU ESTE CEL PUȚIN LA FEL DE IMPORTANT CA INFORMAȚIA DIN SLIDEuri. Dacă îți tremură vocea, privești numai în pământ și te joci tot timpul cu nasturele de la sacou s-ar putea să nu inspiri încredere și oferta ta (una foarte bună) să fie trecută cu vederea. Pregătește-te pentru fiecare eveniment important! (degeaba ai cea mai bună rachetă de tenis, dacă nu ai mai lovit niciodată mingea nu ai prea mari șanse de câștig).

 

3.Inspiră-te de la cei mai buni.

 

Ai simțit vreodată că o cameră se luminează când intră o anumită persoană în ea? Și nu mă refer aici la crushul din adolescentă. Sunt persoane charismatice care efectiv încarcă de energie o încăpere, sunt altele la fel de puternice care te fac să te “închizi” când se află în preajma ta. Fii conștient de ce se întâmplă în jurul tău și astfel vei observa cum simplă postură a unui individ poate avea un efect puternic asupra celor din jur. Urmărește cu atenție dinamica din jur și încearcă să “copiezi” limbajele nonverbal care te “încarcă” și evită-le pe cele care au un efect negativ asupra celor din jur. Cu timpul vei observa că îți va fi din ce în ce mai ușor să recunoști mesajele nonverbale transmise și modul în care oamenii reacționează la ele (cu mențiunea că în primele 2 săptămâni de concentrare pe limbaj nonverbal vei uita să îi mai asculți pe cei din jur și vei părea aerian).

 

Acestea sunt doar 3 idei care te pot ajuta să îți îmbunătățești limbajul trupului, 3 idei foarte ușor de pus în practică. Dacă ai și tu alte idei care pot fi de ajutor nu ezita să lași un comentariu.

Advertisements